[...] karnozyny, która buforuje spadek pH związany m.in. z powstawaniem kwasu mlekowego w mięśniach w trakcie wysiłku. Co skutkuje zmniejszeniem zmęczenia fizycznego. W licznych badaniach stwierdzono także zwiększenie wykonania całkowitej pracy przy maksymalnym wysiłku – aż o 13%, po zaledwie 4 tygodniach suplementacji i o 16% po 10 tygodniach. [...]
Nowości w świecie suplementacyjnym cieszą się dużym uznaniem, coraz częściej spotkać można połączenia dwóch ciekawych składników, które przyczyniają się, np.: do poprawy pracy naszych mięśni czy też pomagają nam zredukować tkankę tłuszczową. Ostatnimi czasy dużą popularność zyskały tak zwane shoty. Czy warto z nich korzystać? Na który warto [...]
O tym, że suplement diety nie jest lekiem, wiadomo nie od dzisiaj. Jednak są na rynku związki, których działanie jest tak silne, że wykazuje wsparcie lecznicze dla naszego ciała. Suplementy te można więc używać doraźnie "lecząc" objawy chorobowe, jak i wspomagać walkę z działaniem urazu, nieprawidłowości naszego ciała czy choroby. Układ [...]
[...] Włączenie białek serwatkowych do diety może korzystnie wpłynąć na profil lipidowy krwi, dzięki czemu poprawiają się znacznie wskaźniki ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i [...]
[...] stężenia insuliny jest okres potreningowy, dlatego WPC dobrze komponuje się jako składnik posiłku lub jako szybka przekąska potreningowa przed głównym posiłkiem. Referencje, badania, literatura: C Hoppe, Mølgaard i in. Differential effects of casein versus whey on fasting plasma levels of insulin, IGF-1 and IGF-1/IGFBP-3: results from a [...]
[...] zapalenia mięśni) i rabdomiolizy 26 osób (13%) miało wartości kinazy kreatynowej przekraczające 20000 jednostek, a więc poziom związany z niewydolnością nerek w innych badaniach nie odnotowano znaczącego wzrostu w żadnych markerach czynności nerek, mimo znaczącego wzrostu CK i Mb Pomimo wyraźnego podwyższenia CK i Mb u niektórych osób, [...]
Życie intymne odgrywa sporą rolę w naszych związkach, kontaktach międzyludzkich oraz wpływa na nasze samopoczucie. Jednak ze względu na wiele aspektów, w niektórych przypadkach życie seksualne zaczyna podupadać lub całkowicie zanikać. Często może to być związane z chorobami, czasem z przekwitaniem, wynikać z nadmiernego stresu oraz wielu innych [...]
Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]
Im mięsień większy, tym większą siłę powinien generować, jednak nie tylko rozmiar się liczy! Ważniejsze jest tutaj pojęcie sprawności mięśniowej, która jest ściśle powiązana z układem nerwowym. Trening siłowy daje nam możliwość na aktywowanie większej ilości jednostek motorycznych. Korzystaj z rozciągania dynamicznego Badania dowodzą, że [...]
[...] przybywali do Dornsife Cognitive Neuroimaging Center na Uniwersytecie Południowej Kalifornii około godziny 8:00 po 12-godzinnym nocnym poście. Krew pobrano na początku badania oraz 10, 35 i 120 minut po tym, jak uczestnicy otrzymali napój zawierający sacharozę (75 g), sukralozę (indywidualnie dopasowana słodycz) lub wodę w celu pomiaru [...]
Od wielu, wielu lat mówi się, że kobiety żyją dłużej, niż mężczyźni. Według badania z 2019 roku średnia długość życia mężczyzn wynosi 68 lat, podczas gdy u kobiet 72 lata. Oczywiście w grę wchodzi wiele różnych czynników, które determinują długość życia i w zależności od lokalizacji dane te mogą się różnić. Zadbaj o zdrowy sen — sen ma ogromny [...]
Kto powiedział, że poranki muszą być trudne? I kto powiedział, że każdy poranek musi się zacząć od litrów kawy, by jako tako zacząć funkcjonować? Szukasz alternatywy dla czarnego napoju, który ma równie dużą moc? Takiego, co Cię pobudzi i rozkręci umysł do pracy? Popijanie tej pachnącej herbaty (także w ramach aromaterapii) może potencjalnie [...]
Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]
[...] Kolejnym negatywnym aspektem jest natężona praca naszego układu pokarmowego. Jedząc częściej, sprawiamy, że nasze hormony pracują na pełnych obrotach (wciąż trwają nad tym badania). Jednakże po spożytym posiłku poziom testosteronu spada kosztem wzrostu insuliny, co może być niekorzystne dla hormonu wzrostu. Podsumowanie Z badań jasno wynika, że [...]
[...] do funkcjonowania mięśni i nerwów. Niektóre choroby uzasadniają ograniczenie sodu, ale spożywanie go mniej niż ok. 2-3g dziennie nie każdemu przyniesie korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać [...]
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
[...] maksymalną, co jest typowe na zawodach), biegacze, kolarze i triathloniści. Wydaje się, iż tauryna skrywa wiele nieznanych jeszcze właściwości, dlatego warto śledzić nowe badania naukowe. Referencje: Rose WC. The amino acid requirements of adult man. Nutr Abstr Rev 1957;27:631–47. Yongqing Hou “Nutritionally Nonessential Amino [...]
[...] To wątpliwe, ale bez wątpienia warto go wypróbować jako środek wspomagający, szczególnie u osób dbających o glikemię. Ze względu na źródło (Iran), nie traktowałbym tego badania, jako ostatecznej wyroczni. Wiele razy zawiodłem się na wynikach badań pochodzących z tego kraju. Źródła: J Diabetes Res. 2016; 2016: 2868652. Published online 2016 [...]